Tűzoltó utcai Gyerekklinika működési rendje – 2020 nyár

Mit hozott a május a gyermekegészségügyben?

Májusban változtak a járványügyi intézkedések. Bár ezek közül sok érintette az egészségügyi ellátás szabályait is – erről olvashattak, hallhattak a híradásokban is -, szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a járvány kezdete óta elsődleges feladatunk nem változott: biztosítanunk kell a szakmailag indokolt és biztonságos betegellátást, ugyanakkor a fertőzés terjedését meg kell akadályozzuk és a nálunk kezelt igen sérülékeny gyermekeket meg kell védjük.

Mi eddig is itt voltunk, ezután is itt leszünk - segítünk, ha szükségük lesz ránk!

Kiemelt profilok: 

 1. Pulmonológia (tüdőgyógyászat)
 2. Nefrológia (vesegyógyászat)
 3. Endokrinológia (hormonzavarok kezelése)
 4. Neurológia (ideggyógyászat)
 5. Hematológia (vérképzőszervi betegségek kezelése)
 6. Onkológia (rosszindulatú szolid daganatok kezelése)
 7. Gastroenterológia (hasi belgyógyászat)
 8. Sebészet, intenzív osztály
 9. Reumatológia

Hogyan tudok időpontot kérni?

Személyes megjelenés és vizsgálat előtt továbbra is szükséges a telefonos (bizonyos ambulanciákon e-mailes) időpontegyeztetés. 

A járvány csillapodott, de a vírus nem tűnt el! A klinikán el kell kerülni a zsúfoltságot, ezért betegeinket időpontra rendeljük a klinikára – kérjük, kövessék a kollégák kéréseit, se előbb, se később ne érkezzenek. 

Az egyes ambulanciák elérhetőségeiről a klinika honlapján lehet tájékozódni. 

Telemedicina

Elsősorban a már a Klinikán diagnosztizált, kezelt, gondozásba vett gyermekek részére tudunk telemedicinás szolgáltatást nyújtani. 

Telefonon, e-mailben, skpype-on sok mindent meg tudunk beszélni. Amennyiben nem szükséges személyes vizsgálat, éljenek a Klinika munkatársai által felkínált konzultációs lehetőségekkel. 

Mire figyeljek, számítsak a Klinikán?

A legutóbbi miniszteri utasítás elsősorban a távkonzultációt ajánlja, az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra pedig előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írja elő.

 • A Klinikára történő belépés során láz- és kérdőíves rizikó felmérést végzünk.
 • Egy gyermeket csak egy szülő kísérhet.
 • Belépés során kötelező a kezek fertőtlenítése, fertőtlenítőszert a bejáratnál biztosítunk.
 • A belépést követően kötelező a maszk helyes viselése a Klinika egész területén. Kisgyermekek esetében ettől eltekinthetünk, de meg szeretnénk jegyezni, hogy a picik is megszokják a maszk viselését, ha ezt már otthon gyakorolják. Kérjük, hogy a maszkot a szabályoknak megfelelően viseljék, az orr alá engedett, csak a szájat takaró maszknak nincs védő hatása. A maszknak az orra pontosan kell illeszkednie és azt teljes egészében fednie.
 • Készítsék fel a gyermeket arra is, hogy a személyzet is maszkot fog viselni. Ez a gyermekgyógyászati ellátást különösen megnehezíti, bár a maszkos emberek látványához is egyre jobban hozzászoktak a gyermekek is.
 • Egy óra alatt legfeljebb négy beteget tudunk fogadni. Kérjük, pontosan érkezzenek. Most nincs rá lehetőség, hogy órákkal korábban már a rendelő előtt ülve várakozzanak. A beléptetés körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, ezt vegyék figyelembe.
 • Kérjük, hogy a Klinikán tartsák be a másfél méteres távolságtartás szabályát. Ezt, ahol szükséges, feliratokkal, jelzésekkel is segítjük.
 • Az osztály és ambulancia helyiségeit rendszeresen fertőtlenítjük, takarítjuk.

Szükséges-e előzetes negatív COVID szűrővizsgálat eredménye, hogy fogadjanak a Klinikán?

A hozzánk érkező betegeknek NEM kell magukkal hozniuk semmilyen előzetes koronavírus teszt eredményt. 

Abban az esetben, ha szükség lesz a vírus kizárására, akkor a teszt elvégzéséről a Klinika gondoskodik.

Minden osztályos felvételre kerülő beteg esetében végzünk szerológiai szűrést, illetve ennek pozitivitása vagy kockázatos beavatkozás esetén, illetve, ha COVID-19 betegség merül fel, akkor PCR szűrést is végzünk a Klinikán.

Az elektív ellátásra érkező pácienseket arra kérjük, hogy amennyiben a befekvést megelőző héten közvetlen kontaktusba kerültek bizonyítottan vagy feltételezetten COVID-19 pozitív beteggel vagy 38 fok feletti lázuk volt, köhögéssel, nehézlégzéssel küzdöttek, azt telefonon jelezzék kezelőorvosuknak, hogy egyedi döntést hozhassunk tesztelésükről és kezelésükről!

Az egyes részlegek, ambulanciák elérhetőségeiről a klinika honlapján tájékozódhat. 

Tűzoltó utcai Gyermekklinika - 135 éve a beteg kisgyermekek szolgálatában!

Várjuk Önöket szeretettel, segítünk a bajban!