Itt a nyár – nyaralunk?

Nyaralás gyermekkel a COVID árnyékában

A jelen helyzetben talán a legtöbben nem tudjuk még, hogy hol és hogyan fogjuk eltölteni a nyári szabadságunkat. Vajon az érvényben lévő korlátozások miatt hová utazhatunk majd, milyen programokat választhatunk, hogy tartalmasan töltsük el a nyári szünetet?

Az aktuális nemzetközi beutazási szabályokat illetően egy friss, ugyan angol nyelvű, de mindenki számára elérhető térképes segítséget talál ezen a címen.

Elképzelhető, hogy külföldre utazni kevesebb embernek lesz lehetősége idén nyáron, mégis, vannak szabályok, tanácsok, amelyeket érdemes akkor is betartanunk, megfogadnunk, ha a gyermekkel belföldön utazunk, vagy ha a gyermek tőlünk távol tölti a szünidő egy részét.

COVID

Bár a COVID fertőzés terjedése lassul hazánkban, a vírus nem tűnt el. A jelenlegi járványügyi helyzetben utazás során is fontos a megfelelő távolságtartás, a megfelelő kézhigiéne gyakorlása. Tájékozódjunk az éppen aktuális szabályokról, ahol szükséges (pl zárt térben), viseljünk maszkot, tartsunk távolságot azoktól, akikkel nem egy háztartásban élünk. Legyen nálunk kézitáskában tartható alkoholos kézfertőtlenítő, mert megfelelő szappannal-vízzel történő kézmosásra nem mindenhol lesz lehetőségünk.

Beteg, lázas, légúti vagy bármilyen egyéb fertőzésre utaló tüneteket mutató gyermeket ne vigyünk közösségbe, strandra, táborba. Ha utazás vagy táborozás közben jelentkezne ilyen, szakítsuk meg az utazást/tábort és maradjunk otthon. Tájékozódjunk, hogy a tábor során milyen óvó intézkedéseket, rendszabályokat vezettek be a táboroztatók. Legyünk a táborozás alatt elérhetőek a táborvezetők számára és készüljünk fel rá, hogy korábban banálisnak gondolt tünetek esetén is kérhetik a tábor megszakítását. A táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról itt tud részletesen tájékozódni.

Időben készüljünk fel: mi a teendőnk, ha baj van és hol kaphatunk segítséget?

Egy gyermeknél sajnos még a nyaralás alatt is könnyen előfordulhatnak kisebb betegségek, balesetek, ezért jó, ha ezekre előre felkészülünk.

Ha komoly a baj, és orvosi ellátásra lenne szükségünk, még időben (a baj megtörténte előtt!) tájékozódjunk a legközelebbi sürgősségi gyermekosztály elérhetőségéről. Például itt megtalálható az ország összes gyermekosztályának elérhetősége.

Megdöbbentő tapasztalat, hogy sok szülő még otthon sincs tisztában, hogy hol van a területileg illetékes gyermekgyógyászati ügyelet, mikor kell a háziorvosi ügyelethez, vagy sürgősségi ellátóhoz fordulni. Szükség esetén konzultáljon háziorvosával, vagy a védőnővel és az ügyelet, illetve a kórház elérhetőségeit tartsa otthon is elérhető helyen (pl a hűtőszekrényre ragasztva).

Sürgős esetben hívja a mentőket: 112. Mivel vészhelyzetben a stressz miatt nehezebben reagálhatunk, emlékezhetünk fontos telefonszámokra, érdemes ezeket előre elmenteni a telefon gyorshívójában (nem csak utazás alatt érdemes megfogadni).

Iratok

Vigyük magunkkal a gyermek legfontosabb egészségügyi iratait, TAJ kártyáját, amennyiben krónikus beteg, akkor legutolsó ambuláns lap másolatát is tartsuk magunknál. A gyógyszerérzékenységről, allergiákról érdemes egy külön feljegyzést készíteni. Ezek legyenek ott a gyermeket felügyelő táboroztatóknál, illetve bárkinél, akinél a gyermek hosszabb időt fog eltölteni a szünidőben.
Amennyiben külföldre megyünk, fontos, hogyha van ismert allergia, az allergiás reakciót kiváltó anyagot az adott ország nyelvén is ismerjük. Illetve, ha valamilyen gyógyszerre allergiás, célszerű a hatóanyagot feljegyezni, mivel külföldön más gyári neveken találhatjuk meg ugyanazt a készítményt.

Mi legyen az úti-patikában?

Mindig legyen nálunk láz-fájdalomcsillapító, olyan, amilyet a gyermeknél szoktunk alkalmazni, lehetőleg eredeti csomagolásban, különösen, ha repülővel utazunk. Legyünk tisztában a lázcsillapítás szabályaival és a házi-, vagy úti-patikában tartsunk legalább kétféle lázcsillapítót. 

Allergiás panaszok esetén, illetve mivel az arra hajlamosak találkozhatnak új allergénekkel is, tartsunk magunknál vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú készítményt. 

Ha valaki utazás közben hajlamos hányingerre, vigyen magával megfelelő mennyiségű gyógyszert, amit ilyenkor szokott használni.

Legyen nálunk sebfertőtlenítő, kötszer az apróbb sebek, horzsolások, sérülések ellátásához. Csipesz vagy más kifejezetten erre a célra használható, kullancseltávolító eszköz. Patikában, túraboltokban beszerezhetőek praktikus, előre csomagolt és kis helyen (hátizsákban, akár oldaltáskában) is elférő elsősegély felszerelések. 

A leggyakoribb gyermekbetegségek otthoni ellátásáról itt tájékozódhat részletesen. 

Az otthoni balesetek megelőzéséről és ellátásáról pedig itt nézhet meg egy online előadást, beszélgetést.

A rendszeresen szedett gyógyszereket nézzük át, és a nyaralás előtti utolsó kontrollon mindenképpen írassuk fel, ha esetleg fogytán vannak, ezeket is vigyük magunkkal. Ne feledkezzünk meg a segédeszközökről sem, például asthmás gyermeknél a nebulizátorhoz használt toldalékokról.

Fontos, hogy a gyógyszereket a gyermektől az út során végig elzárva tartsuk, a megérkezést követően is. Táborozás esetén a gyógyszereket bízzuk a táborvezetőre. 

Élelmiszerbiztonság

Fontos, hogy ismeretlen helyen csak megfelelő forrásból származó, kellően hőkezelt élelmiszereket fogyasszunk, a gyümölcsöket alaposan mossuk meg tiszta vízben, vagy válasszunk meghámozható gyümölcsöket. Utcai árusoktól ne vásároljunk még előre csomagolt ásványvizet vagy üdítőt sem, ugyanis a palack szennyezett lehet. 

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Külföldi utazásnál az egészségiügyi ellátás felmerülő költségei miatt mindig kössünk utasbiztosítást. Illetve ha tudunk, utazás előtt igényeljünk európai egészségbiztosítási kártyát is. 

Dr. Juhász Anita írása 

Kérjük, támogasd a szülőknek szóló képzéseinket!

Ha hasznosnak és fontosnak találod a szülőknek szóló képzéseinket, akkor arra kérünk, támogasd Te is az Őrzők Alapítványt! 

Kattints az alábbi gombra és mutatjuk, hogyan tudsz Te segíteni!