Betegképviseleti szolgáltatás a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán

Mit is jelent betegképviselet?

A betegképviselő támogat, meghallgat, útbaigazít, navigál, szót emel, kampányol és közvetít – a beteg érdekében. A betegképviselő egy olyan személy, akiben a betegek megbíznak, aki szakértője az adott betegségnek, aki képes hatékonyan együtt dolgozni az egészségügyi ellátás egyéb szereplőivel. 

Magyarországon a betegjogok védelmében a betegjogi képviselők rendszere terjedt el. A betegképviselet és a betegjogi képviselet filozófiája, működése azonban sok területen eltér. 

Amikor betegképviseletről hallunk, akkor többnyire az országos betegszervezetek érdekképviseletére gondolunk először, hiszen szerepük egyre nagyobb: a betegek hangja hallható kell legyen a gyógyszerfejlesztésben, a diagnosztikus és terápiás útmutatók kidolgozása során, de a finanszírozási kérdések vitájában is.

A betegképviselő („patient advocator”) mint szolgáltatás ugyanakkor az egyénre fókuszál: a beteg emberre. Őt igyekszik átsegíteni az egészségügyi, biztosítási és szociális kérdések útvesztőjén.

A betegképviselet ötletét és az inspirációt a Mályvavirág Alapítvány és annak elkötelezett elnöke, Tóth Icó adta. 

Elhatároztuk, mi is elindítjuk a szolgáltatást a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán.

Ismerjék meg Buzetzky Tündét, az Őrzők betegképviselőjét

Buzetzky Tünde pályája során számos nemzetközi és hazai programon dolgozott, melyek mind a társadalom legsérülékenyebb csoportjait célozták. Munkája magában foglalta a különböző érdekcsoportok közötti egyeztetést, a békés, mindenki számára elfogadható megoldások kialakítását. Képzett önkéntesként több mint 10 éve dolgozik egy lelkisegély szolgálatnál, ahol telefonos támaszadó beszélgetéssel segíti a magánnyal, depresszióval, krízissel küzdőket.

Milyen ügyekben tud nekem Tünde segíteni?

Egyre nehezebb időszakot élünk meg, a rengeteg szabállyal, korlátozással a kórházba kerülő családok bizonytalansága csak tovább nő. Ezért az Őrzők online betegképviseleti szolgálatot indít. Ha a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán kezelik a gyermekét és úgy érzi, hogy magára maradt a kétségeivel, kérdéseivel, netán konkrét segítségre van szüksége, akkor Tünde itt van, segít eligazodni az egészségügy útvesztőjében, magyaráz, támogat, ha pedig az szükséges, közvetít a személyzet a felé. 

Hogyan tudom Tündét elérni?

Ha gyermekét a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán kezelik, akkor Tündével a pandémia idején online, a Messenger rendszerén keresztül tud beszélgetni. 

Előzetes időpont egyeztetés szükséges, bejelentkezni az Őrzők Facebook oldalán lehet. A lap tetején kattintson a “Book now” feliratú gombra. 

Időpontot kedden délutánra lehet foglalni. Az előjegyzésre (Book now) kattintva a “Tue” feliratú napokon lehet választani a szabad időpontok között. 

Ha támogatni szeretné a programunkat, akkor azt most honlapunkon keresztül, online is megteheti. 

Hozzon változást a Klinikán kezelt több ezer súlyosan beteg gyermek életébe!