Betegképviseleti szolgáltatás a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán

Mit is jelent betegképviselet?

A betegképviselő támogat, meghallgat, útbaigazít, navigál, szót emel, kampányol és közvetít – a beteg érdekében. A betegképviselő egy olyan személy, akiben a betegek megbíznak, aki szakértője az adott betegségnek, aki képes hatékonyan együtt dolgozni az egészségügyi ellátás egyéb szereplőivel. 

Magyarországon a betegjogok védelmében a betegjogi képviselők rendszere terjedt el. A betegképviselet és a betegjogi képviselet filozófiája, működése azonban sok területen eltér. 

Amikor betegképviseletről hallunk, akkor többnyire az országos betegszervezetek érdekképviseletére gondolunk először, hiszen szerepük egyre nagyobb: a betegek hangja hallható kell legyen a gyógyszerfejlesztésben, a diagnosztikus és terápiás útmutatók kidolgozása során, de a finanszírozási kérdések vitájában is.

A betegképviselő („patient advocator”) mint szolgáltatás ugyanakkor az egyénre fókuszál: a beteg emberre. Őt igyekszik átsegíteni az egészségügyi, biztosítási és szociális kérdések útvesztőjén.

A betegképviselet ötletét és az inspirációt a Mályvavirág Alapítvány és annak elkötelezett elnöke, Tóth Icó adta. 

A betegképviselő annak szeretne segíteni, aki éppen „benne van”, mert tudja, hogy rengeteget jelent egy háttér, akihez, amihez bármikor fordulhatunk, ha kérdésünk van, ha félünk, ha erőre van szükségünk, az egészséges, örömteli élethez, az életben maradáshoz! Ehhez kell egy olyan szervezet, amihez, s a benne dolgozókhoz, bizalommal és nyitottan lehessen fordulni, bármilyen – a betegséget érintő – egyéni problémával is.

Tóth Icó

Elhatároztuk, mi is elindítjuk a szolgáltatást a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán.

Ismerjék meg Buzetzky Tündét, az Őrzők betegképviselőjét

Buzetzky Tünde pályája során számos nemzetközi és hazai programon dolgozott, melyek mind a társadalom legsérülékenyebb csoportjait célozták. Munkája magában foglalta a különböző érdekcsoportok közötti egyeztetést, a békés, mindenki számára elfogadható megoldások kialakítását. Képzett önkéntesként több mint 10 éve dolgozik egy lelkisegély szolgálatnál, ahol telefonos támaszadó beszélgetéssel segíti a magánnyal, depresszióval, krízissel küzdőket.

Milyen ügyekben tud nekem Tünde segíteni?

Egyre nehezebb időszakot élünk meg, a rengeteg szabállyal, korlátozással a kórházba kerülő családok bizonytalansága csak tovább nő. Ezért az Őrzők online betegképviseleti szolgálatot indít. Ha a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán kezelik a gyermekét és úgy érzi, hogy magára maradt a kétségeivel, kérdéseivel, netán konkrét segítségre van szüksége, akkor Tünde itt van, segít eligazodni az egészségügy útvesztőjében, magyaráz, támogat, ha pedig az szükséges, közvetít a személyzet a felé. 

Hogyan tudom Tündét elérni?

Ha gyermekét a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán kezelik, akkor Tündével a pandémia idején online, a Messenger rendszerén keresztül tud beszélgetni. 

Előzetes időpont egyeztetés szükséges, bejelentkezni az Őrzők Facebook oldalán lehet. A lap tetején kattintson a “Book now” feliratú gombra. 

Időpontot kedden délutánra lehet foglalni. Az előjegyzésre (Book now) kattintva a “Tue” feliratú napokon lehet választani a szabad időpontok között. 

Ha támogatni szeretné a programunkat, akkor azt most honlapunkon keresztül, online is megteheti. 

Hozzon változást a Klinikán kezelt több ezer súlyosan beteg gyermek életébe!