Rövid leírás

Miért Schuler Dezső emlékének ajánlottuk az Emlékalap eredményeit?

Schuler Dezső a példaképünk, a mentorunk volt. Az ő emlékére és iránta való tiszteletünkből hoztuk létre a Schuler Dezső Emlékalapot. Schuler Dezső gyermekonkológusként, alkotó értelmiségiként, a világra nyitott emberként olyan értékeket képviselt, amik számunkra is nagyon fontosak.

Hihetetlenül gazdag életútja 2020. szeptemberében, életének 94. évében véget ért; tanítványaiként pedig mi maradtunk, hogy megőrizzük és tovább vigyük mind azt, amit ő szeretett. Emlékalapunk egy kicsit olyan, mint egy emlékmű, de nem kőből-bronzból készült mozdulatlanság, hanem egy dinamikusan alakuló közösségi gesztus.

Az emlékalap az emlékezés cselekvése: hordozza az együtt-lét nagyszerűségét és a lehetőséget a rítusra, adásra, hagyományra.

Dr. Schuler Dezső életének és szakmai elköteleződésének legfontosabb motívumai a gyermekonkológia megbetegedéssel kezelt betegek és családjuk testi -, leli – és szellemi támogatása volt. Dr. Schuler Dezső a magyarországi gyermekonkológiai ellátás megteremtője: 1971-ben alapította meg az országos hatáskörű Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot. 1973-ban hozta létre az Nemzeti Gyermektumor Regisztert.

„Amikor még tanársegéd voltam, a leukémiával szemben tehetetlenek voltunk, mindenki meghalt, semmit nem lehetett csinálni. Nem bírtam elviselni, hogy minden betegnek meg kellett halnia. Ezt elfogadhatatlannak tartottam. Mindig vannak újabb gyógymódok, gyógyszerek, módszerek. Arra gondoltam, harcolni kell, mert csata nélkül nincs siker! Rengeteg csatát elveszítettem, eleinte nagyon sokat, később egyre kevesebbet. Azután megjelentek az első leukémia elleni gyógyszerek, és elkezdtem ezekkel gyógyítani a gyerekeket. Petényi professzor nagyon türelmes volt, hagyta, hogy próbálkozzam. Sosem felejtem az első meggyógyult leukémiás gyereket – 1966-ban történt, hihetetlen érzés volt. Attól kezdve gyógyultak a gyerekek, a különböző gyógyszerekkel sikerült elérni először a 80, majd a 94 százalékos gyógyulási arányt.”

Ez az emlékalap a múltról, a jelenről és a jövőről is szól.

Mire fordítjuk a Schuler Emlékalap forrásait?

Teljes egészében a gyermekkori daganatos megbetegedések diagnosztikai és terápiás költségeire fordítjuk (pl.: új diagnosztikus és terápiás biológiai markerek kifejlesztése és betegágy melletti alkalmazása).

Miért van szükség a Schuler Emlékalap működésére?

Az Emlékalap forrásait kizárólag olyan vizsgálatokra fordítjuk, amelyeket újdonságuk okán még nem támogat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika, a Magyar Gyermekonkológia Hálózat Központjaként a hazai gyermekonkológiai megbetegedések több mint 50%-át kezeli. Ezért egyedülálló lehetőségünk és feladatunk, hogy ezeknek a gyermekeknek az életébe valódi változást hozzunk. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha olyan vizsgálatokat finanszírozunk, amelyek áttörést hozhatnak a kezelésükben.

Az elmúlt évtizedek genomikai kutatásai nagyszámú molekuláris célpontot azonosítottak, és mostanra ért be számos új generációs, rendkívül hatékony és szelektív gyógyszer fejlesztése. Míg korábban egy évtized alatt 10-20 új daganatellenes készítmény kifejlesztésére került sor, 2010-2015 között 47 új célzott, illetve immunterápia került forgalomba, több mint 2000 van fejlesztés alatt, és várhatóan ebben az évtizedben elérjük a 100 új gyógyszert. A régebb óta ismert célpontokra is olyan új generációs célzott gyógyszerek kerültek kifejlesztésre, amelyek a korábban rezisztenciát okozó felelős mutációk esetében is hatásosak, illetve mivel egyre több célzott gyógyszerünk van, ezért „pathway switch”, tehát onkogenikusjelpálya-váltás okozta rezisztencia esetén szekvenciálisan vagy kombinációkkal tudjuk kezelni a rezisztenciát a betegek egyre nagyobb részében. A legnagyobb kihívást azonban az jelenti, hogy hogyan tudjuk a klinikai onkológiai gyakorlatban használni a precíziós orvoslást mint módszert, hogy hasonlóan más betegségtípusokhoz, mint például a fertőző betegségek többsége, a daganatos megbetegedések esetében is a kezelés megválasztása az adott beteg daganatában kimutatott molekuláris patomechanizmus alapján egyénre szabottan történjen.

Az Őrzők Alapítvány kuratóriuma, a Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinika gyermekonkológiai részlegének orvosaival közösen azon dolgozik, hogy a laboratóriumokban, a hazai – és nemzetközi kutatásban ma elért úttörő és áttörő eredményeket már holnap a betegágy mellett alkalmazhassuk.

Kérjük támogassa a Schuler Emlékalap céljait!

Az Önök támogatása nélkül nem tudnánk tovább biztosítani azokat a csúcstechnológiai (high-tech) eljárásokat, amelyek eddig lehetővé teszik, hogy a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán gyógyuló gyermekek mindig és mindenből a legbiztonságosabbat és leghatékonyabbat kapják.

Schuler Emlékalap a pontos gyermekonkológiai diagnózisért és a gyors gyógyulásért

szerző: Őrzők Alapítvány

 • 5.000.000 Ft

  Célösszeg
 • 5.000 Ft

  Összegyűjtött összeg
 • 0

  Nap van hátra
 • Célösszeg

  Kampány típusa
Összegyűjtött % :
0.10%
Minimum amount is Ft Maximum amount is Ft
Ft

Őrzők Alapítvány

16 Kampány | 0 Kedvelt kampány

Bővebben

Mire fordítjuk a Schuler Emlékalap forrásait?

Teljes egészében a gyermekkori daganatos megbetegedések diagnosztikai és terápiás költségeire fordítjuk (pl.: új diagnosztikus és terápiás biológiai markerek kifejlesztése és betegágy melletti alkalmazása).