Vissza a hírekhez

Komoly játék, nem csak gyerekeknek - HelloRobotika az Őrzők rendezvényén2019.04.07

Kis standdal lesz jelen a szeptember 25-i előadáson az érdeklődő általános iskolásokat a robotika, a felnőtteket pedig legós-robotos csapatépítés felé terelgető HelloRobotika is. “Bemutatunk néhány robotot, amik segítségével a játékélményen keresztül ismerhetik meg a gyerekek és szüleik, mit jelent a robotika, miért egy nagyszerű fejlesztő eszköz maga a LEGO” - mondta Székely Viola, robotikai szakköröket és LEGO® SERIOUS PLAY® workshopokat szervező és levezető mérnök/facilitátor.

Az általa szervezett szakkörök során csapatmunkában programozzák és építik a különböző robotokat általános iskolás gyerekek. A belőlük verbuvált csapatokat nagyobb, nemzetközi robotikai versenyekre is felkészítik. “A gyerekek kreatívak, tele vannak lendülettel, motiválhatóak, mert érzik, hogy van értelme annak, amit csinálnak. Gyakran jobb ötletekkel állnak elő, mint a tanárok. Sokat lehet egymástól tanulni” - mondta a mérnök.

Egy-egy ilyen alkalom során a desing thinking módszertanával terveznek, építenek, és működtetnek robotokat. A munka során meg kell érteni a működtető algoritmust, és ha valamiért nem működik az eszköz, akkor megkeresni a hibát, megoldani a problémát. Az ehhez használt LEGO-robotok előnye, hogy bármilyen elméleti oktatás - legyen szó matematikáról, fizikáról vagy másról - gyakorlati alkalmazását lehetővé teszik.

Nem csak gyerekeknek nyújthatnak azonban előnyöket ezek a robotok. A HelloRobotika cégek számára is szervez robotépítő-csapatépítő programokat, illetve LEGO® SERIOUS PLAY®workshopokat. A robotos családi napon a gyerekek és a szülők az együttes játék során ismerhetik meg a technológiát. Vállalatokhoz kitelepedve bemutatják robotkülönlegességeiket, közösen kipóbálják őket, és akár közös fejlesztésre is lehetőség nyílik. A céges csapatépítő tréningjeiken pedig a munkatársak alvó és kihasználatlan képességeit hozzák felszínre a robotok és a LEGO segítségével.

A “SERIOUS PLAY” (komoly játék) szlogenje mindenkinek szól. Míg a gyerekek kiélhetik kreativitásukat és megismerkednek a robotikával, a felnőttek a folyamatfejleszésben, a termékfejlesztésben, a csapatmunkában, a munkahelyi kohézió erősítésben is hasznosíthatják a játékos legózás során megszerzett tapasztalatokat” - mondta a szakember.

“Mindenki kreatív, csak miközben felnövünk elfelejtjük, mert belekerülünk olyan rendszerekbe, amik elvárják, hogy megfeleljünk az ottani elvárásoknak. Ám ha egy design thinking elveken alapuló LEGO® SERIOUS PLAY® workshop során lehetőséget kapunk a kibontakozásra, akkor újra előjön a kreativitás, felpörög a dinamika, megyünk előre, és jó dolgok születhetnek” - vallja a mérnök / LEGO® SERIOUS PLAY® facilitátor.

A társaság több robotot is bemutat majd szeptember 25-én. Van is miből válogatniuk: csak pár példa, a teljesség igénye nélkül:

  • pirospacsi-robot, ami a klasszikus kézrecsapós gyerekjátékot modellezi,
  • a lego-kockákat színek szerint szétválogató robot, vagy
  • a Rubik-kockákat kirakó robot.

Hogy hányat és melyeket hozzák majd el az Őrzők Alapítvány előadássorozatának első alkalmára a Novotel Center Budapestbe, az legyen meglepetés.

„Nagyon sokan nem tudják, mivel küzdenek nap, mint nap a Klinikán a gyerekek. Állandó felügyeletre, segítségre, támogatásra van szükségük. A gyógyulásért küzdő kis hősök sok időt töltenek kórházi környezetben, ahol nem csupán színvonalas ellátásuk fontos, hanem a gyerekbarát környezet megteremtése is elengedhetetlen. Az Őrzők Alapítvány mindezt biztosítani kívánja számukra és meg is teszi, ha munkánkkal, adományainkkal mi ezt támogatjuk. Én is ezt teszem, hiszen  ''a gyerek a legnagyobb csoda, az élet egyetlen értelme '' Márai Sándor szerint is – zárta a beszélgetést Ibolya.

A szeptember 25-én 16.30-tól kezdődő Őrzők eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, erre a linkre kattintva regisztráljon az eseményre, illetve jelölje vissza az eseményt a Facebookon is ezen a linken!

A megosztásokat köszönjük!