Vissza a hírekhez

Őrzők Élményműhely2019.04.07

Sokszor kérdezitek tőlünk, hogy milyen célt szolgál az Őrzők Élményműhely, azaz az élményterápiás foglalkoztatónk, és, hogy milyen sikereket tudunk elérni általa. Az Őrzők Élményműhely a Mol Gyermekgyógyító programnak köszönhetően 2012 óta működik a SOTE II. számú, Tűzoltó utcai Gyermekklinikájának Onkológiai és Hematológiai ambulanciáján, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat központján.

Az élményterápiás foglalkozások célja elsősorban az, hogy elterelje a figyelmet az onkológiai kezelésekről, és a várakozási kellemetlenségéről, valamint, hogy könnyebbé tegye őket. Ugyanakkor a foglalkozások ennél sokkal többet nyújtanak. Lehetőséget adnak az önkifejezésre, a megküzdési módok előhívására, és megerősítésére, valamint a kortárs szociális kapcsolatok újraépítésére - elősegítve a testi és lelki egészség megőrzését.  Célunk, hogy a gyermekek számára biztonságot nyújtó, ismerős témákon keresztül tudjunk együtt alkotni, így lehetőségünk van rá, hogy feloldjuk bennük mindazt a szorongást, amely a klinikai tartózkodáshoz, a kezelésekhez, vagy éppen a fehér köpenyhez kapcsolódik. Mindennek jótékony hozadékaként az orvosi kezelésekkel is együttműködőbbek a gyermekek, szívesebben járnak vissza a klinikára gyógyulni. A várótermi foglalkozások megnyugtató támaszt jelentenek a gondterhelt szülők számára is, a gyakran több órás várakozási idő tartalmas, sikerélményt adó eltöltésében.

A foglalkozások pszichológusok és pedagógusok vezetésével, irányítottan zajlanak, így a közös, kreatív időtöltés, és játék során a gyermekek megtapasztalják az összetartozás, az együttgondolkodás és az önkifejezés élményét, ezáltal erősödik önbizalmuk, és fejlődik az önértékelésük. Az alkotás folyamatát kísérő megerősítő dicséretek növelik a beteg gyermekek önmagukba vetett hitét, amely a gyógyulásban is segítheti őket, továbbá elősegíti a lelki rehabilitációt, amely nélkül a későbbiekben önértékelési és beilleszkedési zavarokkal küzdhetnének.

Az önkifejezés már önmagában is lelki oldódással jár, így hozzájárul a mentális egészség védelméhez, hiszen a beteg gyermek számára alkalom nyílik a betegségére beszűkült élményvilágának kitágítására, a pszichés erőforrásainak előhívására és aktiválására. Az alkotás és a játék közben kialakuló kortárs kapcsolatok ereje pedig abban az élményben rejlik, hogy a hasonló sorsú gyermekek megélhetik nehézségeik hasonlóságát, azt az érzést, hogy gondjaikkal, félelmeikkel nincsenek egyedül. 

A program kidolgozása során többek között a gyermeklélektan és az egészségpszichológia kiemelkedő elméleti eredményeire, valamint az évek alatt felhalmozott saját szakmai tudásanyagra támaszkodtak az Alapítvány szakemberei. Az Őrzők Alapítvány tapasztalatai szerint az irányított művészeti tevékenység, mint élménypedagógiai eszköz, az énképre gyakorolt jótékony hatása mellett segíti a társas kapcsolati készségek fejlesztését is, amely a hétköznapi életből, a társai köréből kiszakított gyermek számára fontos kapaszkodót jelent.

Az élményterápiás foglalkozások sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a szülők visszajelzései, amelyek alapján elmondható, hogy a gyermekek nem szorongva, hanem örömmel érkeznek a kórház ambulanciájára, várva az újabb kézműves foglakozást, a játékokat.

Az élményterápiás foglalkozások fenntartása folyamatos költségekkel jár, amelyet az Alapítvány a befolyt adományokból fedez. Támogasd most Te is ezt a kezdeményezést, hogy minél többeknek segíthessünk! Adományoddal közvetlenül hatással vagy a beteg gyermekek gyógykezelésére! Köszönjük!

Számlaszámunk: 
OTP 11709002-20065829