Vissza a hírekhez

Akik bevinnék a telefont a tanórákra - Bemutatkozik az Innobie csapata2019.04.07

Lehet jó célokra is használni az iskolai órákon az okostelefonokat – ezt vallják az Innobie informatikus-hallgatókból álló csapata, akik oktatássegítő alkalmazásukkal ugyancsak ott lesznek az Őrzők Alapítvány előadássorozatának első rendezvényén szeptember 25-én a Rákóczi úti Novotel Budapest Centrumban. A résztvevők közül bárki kipróbálhatja majd Eddie-t, az élmény alapú tanulást segítő mobilalkalmazást.

A kiterjesztett valóságot használó alkalmazással a tananyagot - egyelőre az általános iskolai egyes elemeit - lehet színesebbé, jobban átélhetővé tenni. Amikor a telefon kameráját egy bizonyos képre irányítjuk, az alkalmazás egy hozzá kapcsolódó 3 dimenziós ábrát jelenít meg. Például a szív képére irányítva csontvázat - megmutatva a szív elhelyezkedését -, az ereket, különböző szöveteket.

Az oktatási tevékenységet - informatikai szakköröket - is végző alapítók alig egy éve kezdtek gondolkodni azon, hogy mennyivel többet lehetne nyújtani a mobiltelefonok segítségével a tradicionális módszerekhez képest.” Olyan dolgokat is meg lehet tenni, amire nem is gondolnánk, jó célokra is lehet használni az órákon a mobilt” - mondta Muhi Kristóf a Neumann János Egyetem informatikus mérnökhallgatója, aki a szintén vajdasági diák Apró Alekszandrával - aki idén ősztől a Szegedi Tudományegyetem programtervező informatikus hallgatója - közösen indította el a fejlesztést.

A két alapító mellé idén januárban csatlakoztak többen is, az Innobie pedig több díjat és elismerést is bezsebelt az ötlettel: többek között tavaly októberben második helyet a HackBudapest 24 órás hackatonján, idén áprilisban pedig elsőt a Microsoft Imagine Cup országos döntőjén és a Women Startup Competition-ön egyaránt. Májusban nemzetközi porondra is kiléptek, amikor az ugyancsak a Microsoft által szervezett Imagine Cup CEE Semi-Finalról továbbjutottak a világdöntőbe.

Az alkalmazás jelenleg természettudományos tantárgyak esetében működik, tantárgyakként 3-4 témában, de folyamatosan keresik a fejlesztési, bővítési lehetőségeket. Muhi Kristóf szerint szeptemberben szintet léphetnek, amikor konkrét iskolákat keresnek meg, akiktől a közös fejlesztés lehetőségét remélik.

A fejlesztés amúgy két irányba halad: az egyik maga a mobilos alkalmazás, amit a diákok használhatnak, a másik pedig a hozzá kapcsolódó weboldal, ahol a tanárok, szülők vagy akár maguk a diákok dolgozhatnak fel témákat, készíthetnek listákat, miket jelenítsen meg a mobilos alkalmazás.

Az alkalmazásnak a fejlesztő szerint nem célja a tankönyvek kiváltása, sokkal inkább a vizualizáció, a tanulás segítése. “Például földrajzórán nem csak látják a Naprendszer képét, hanem a mozgó, háromdimenziós virtuális modell segítségével jobban átélhetik, megérthetik a működését” - mondta Muhi Kristóf. A távolabbi jövőben az általános iskolai tanórákon kívül élményközpontokban, vagy a felsőbb szintű oktatásban is el tudja képzelni az alkalmazás használatát az alapító-fejlesztő.

A szeptember 25-én 16.30-tól kezdődő Őrzők eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, erre a linkre kattintva regisztráljon az eseményre, illetve jelölje vissza az eseményt a Facebookon is ezen a linken! A megosztásokat köszönjük!