Üdvözlöm! Dr. Berend Katalin vagyok. A könyv megjelentetésével nagyapámnak szeretnék emléket állítani, illetve a befolyó összeggel az Őrzők Alapítványt és a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán kezelt súlyosan beteg gyermekek gyógyulását támogatni.

Kérem, támogassa az Őrzők Alapítványt legalább 4000 forinttal, és én ajándékba elküldöm Önnek Dr. Berend Miklós “Harctéri Napló” című könyvét.

Őrzők Alapítvány

Az Őrzők Alapítvány számlaszámára utalja át adományát, a közlemény rovatba pedig, kérem, írja, hogy “Berend Miklós”. A könyvet az adomány beérkezését követően postázzuk.

Az Őrzők Alapítvány számlaszáma: OTP 11709002-20065829.

Ma a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán gyógyul a magyarországi daganatos és leukémiás gyermekek majdnem fele. Ismerje meg az Őrzők Alapítványt közelebbről és az itt dolgozók munkáját!

Dr. Berend Miklós /l870-1919/

  • A magyar gyermekgyógyászet kiemelkedő személyisége, a Tűzoltó utcai, ma II.sz. Gyermekklinika elődjének, a Fehér Kereszt Gyermekkórháznak igazgató főorvosa volt.
  • Különösen sokat foglalkozott az akkor újnak számító újszülött- és csecsemőgyógyászattal.
  • Ő írta Preisich Kornéllal együtt az első korszerű magyar nyelvű gyermekgyógyászati tankönyvet.
  • Szervező munkája az anya- és gyermekvédelemre, a gyermekhalálozás elleni küzdelemre, a népszaporulat növelésére, a hazai gyermekápoló- és védőnőképzés elindítására, a szoptatás népszerűsitésére irányult.
  • Önkéntes orvos volt az I. világháborúban.

Dr. Berend Miklós Harctéri Naplója

Berend Miklós “önkéntesen” vett részt a háborúban, “az országnak élet-halál harcá”-ban.

A napló a kassai 5. honvéd huszárezred 1914. szeptember és 1915. július közötti időszakának irodalmi igénnyel megírt krónikája.

“Irtam marsszünetben, két kötözés közt a segélyhelyen, pihenőn, meg ütközetben, éjjel-nappal. És nem írtam hozzá egy szót sem, amióta hazajöttem.”

A fronton is foglalkoztatta a gyermekvédelem: “Hát nem az most a legjobb gyermekvédelem, ha az apjukra vigyázok?”

A könyv /Senyei József honv. tüzérfőhadnagy rajzaival/ még a háború idején, 1916-ban, jelent meg.

A jelenlegi kötetben a naplót Jákfalvi Péter jegyzetei, Dr. Papp István gyermekgyógyász, Bene János történész tanulmánya és korabeli fényképek egészítik ki.

    Ha online szeretne adományozni: